גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters
רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

יצוא הרכב החשמלי מסין לישראל התכווץ ברבעון הראשון ב-51%. כך עולה מנתוני היצוא הכוללים, שפרסם המכס בסין. בעקבות הירידה איבדה ישראל את מקומה ברשימת עשר מדינות היצוא המרכזיות של כלי רכב חשמליים מסין ברבעון הראשון. זאת לעומת הרבעון המקביל אשתקד, שבו דורגה ישראל במקום השמיני.

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה 
מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים? 

במרץ ירד יצוא הרכב החשמלי מסין לישראל בכ-33% לעומת מרץ אשתקד, אולם ישראל שבה לרשימה החודשית של עשר מדינות היצוא המובילות, למקום העשירי, לעומת המקום השישי במרץ אשתקד.

הסיבה העיקרית לירידה ביצוא היא בניית מלאים משמעותיים של כלי רכב חשמליים על ידי יבואני הרכב בישראל ברבעון האחרון של 2023, לקראת העלאת מס הקנייה בינואר. ואולם, לפי הערכות תרמו לכך גם שיבושי ההובלה הימית בים האדום עקב מתקפות החות'ים, שהעלו את מחירי תובלת הרכב מהמזרח והאריכו את זמני התובלה. בסל הכול ייצאה סין ברבעון כ-400 אלף כלי רכב חשמליים, לא כולל את היצוא של טסלה מהמפעל שלה בשנחאי.

נמשך הסכסוך עם אירופה

בתוך כך, ממשיך להחריף הסכסוך המסחרי בין האיחוד האירופי וסין על רקע החקירה של האיחוד, בחשד שממשלת סין מסבסדת את כלי הרכב החשמליים המיוצאים לאירופה ונוקטת טקטיקה של היצף. החודש פרסמה נציבות השוק עדכון לחקירה, שהחלה בנובמבר, שכותרתו "כיצד מדיניות הניהול הריכוזית של ממשלת סין משפיעה על הפיתוח העסקי של חברות סיניות מרכזיות, שמתפקדות כשלוחה של הממשלה ופועלות מחוץ למסגרת כוחות השוק הרגילים ולרגולציה של השוק הגלובלי".

העדכון בוחן את הפעילות של חברות סיניות ממשלתיות בתחומים עסקיים רבים, אולם מתייחס ספציפית להשפעת הממשל על יצרניות רכב בבעלות ממשלתית, כמו SIAC, דונפנג, FAW ושנגאן. זאת נוסף על מעורבות ממשלתית לסיוע לחברות נוספות כמו NIO, צ'רי, JAC ועוד.

על רקע זה נמשכים המאמצים המואצים של יצרני רכב סינים להקים מפעלים מחוץ לסין, שיהוו בסיס ליצוא לאירופה, אם וכאשר יחליט האיחוד להטיל סנקציות על כלי רכב סיניים שמיובאים לאירופה.

אחרי שקבוצת צ'רי חתמה החודש על הסכם לייצר כלי רכב במפעל בברצלונה עבור השוק האירופי, מצטרפת אליה גם קבוצת GEELY. השבוע דווח כי היא שוקלת לייצא לאירופה את דגם ה"פולסטאר 3" החדש מהמפעל שלה בדרום קרוליינה בארה"ב. זאת כדי לעקוף את מגבלות הסחר האירופיות. במקור אמור היה הרכב להגיע לאירופה היישר מהמפעל בסין.

מיני חושפת חשמלית חדשה, שתגיע לישראל עוד בשנת 2024

קבוצת ב.מ.וו חשפה את החשמלית "הגלובלית" החדשה של המותג MINI, המכונה Aceman. זוהי המכונית הראשונה של מיני שפותחה מבראשית כמכונית חשמלית בלבד, והיא תיוצר בסין בשלב הראשון ותיוצא משם לכל העולם, כולל לישראל.

החשמלית החדשה של המותג MINI, המכונה Aceman / צילום: יח''צ

המכונית תוצע בשתי גרסאות. גרסת הבסיס מצוידת במנוע בהספק 184 כ"ס ובסוללה של 42.5 קילוואט-שעה, עם טווח של עד 310 ק"מ ב-WLTP. היא מסוגלת להאיץ מאפס ל-100 קמ"ש ב-7.9 שניות ותומכת בטעינה מהירה בקצב של עד 75 קילוואט. היא תעלה באירופה כ-35 אלף אירו. באירופה המחיר הזה מקביל לרכבי קרוס-אובר סיניים, שמחיר המחירון שלהם בישראל כ-150-160 אלף שקל.

הגרסה השנייה תצויד במנוע בהספק 218 כ"ס ובסוללה גדולה יותר, של 54.2 קילוואט-שעה, שמסוגלת לספק טווח של עד כ-400 ק"מ. המחיר של גרסה זו יתחיל באירופה בכ-39 אלף אירו, וגם היא כנראה תוצע בישראל בפחות מ-200 אלף שקל. לשתי הגרסאות תא מטען בנפח של כ-300 ליטר, תא נוסעים אופנתי ומאובזר ברוח המותג וציוד בטיחותי מקיף. המכונית תגיע לישראל עוד השנה.

XPENG מתחילה לייצא את הקרוס־אובר החשמלי G6, שיגיע השנה

יצרנית הרכב הסינית XPENG החלה את השיווק המוקדם באירופה של הקרוס-אובר קופה החדש G6, שאמור להיות דגם מפתח גם בישראל. אורכו של הרכב 4.75 מ', רוחבו 1.92 מ', גובהו 1.65 מ' והוא ניצב על בסיס גלגלים באורך 2.89 מ'.

הקרוס-אובר החשמלי G6 של XPENG / צילום: יח''צ

לאירופה, ולישראל, הרכב יגיע בשלוש גרסאות הנעה. הראשונה היא גרסת "פרפורמנס" עם הנעה כפולה ושני מנועים בהספק משולב של 476 כ"ס, עם תאוצה מאפס ל-100 קמ"ש ב-4.1 שניות. גרסה זו מצוידת בסוללה של 92 קילוואט עם טווח של עד 550 ק"מ ב-WLTP, והיא תומכת בטעינה אולטרה-מהירה בקצב של עד 280 קילוואט-שעה.

הגרסה השנייה, "לונג ריינג'", עם הנעה אחורית ומנוע בודד בהספק 286 כ"ס, מאיצה מאפס ל-100 קמ"ש ב-6.7 שניות. היא מצוידת באותה סוללה עם טווח מוצהר של עד 570 ק"מ ב-WLTP. המחירים בגרמניה של שתי הגרסאות הם 60 ו-50 אלף אירו, בהתאמה. אלו הם מחירים נמוכים בכ-15%-17% מהמחירים של הקרוס-אובר הגדול XPENG G9 עם סוללה דומה. כלומר, אפשר לצפות בישראל למחירים של כ-265 עד 330 אלף שקל בהתאם לגרסה.

לצידן תשווק גרסת בסיס עם מנוע בודד בהספק 256 כ"ס וסוללה של 69 קילוואט, שאמורה לספק טווח של עד כ-435 ק"מ. מחירה מתחיל באירופה בכ-45 אלף אירו ובישראל היא עשויה להיות משווקת ב-220-230 אלף שקל.

היצרנית החדשה DAYUN משיקה בבייג'ין סדאן גדולה ומפוארת שתגיע לארץ השנה

יצרנית הרכב הסינית DAYUN, שמתמקדת בפלח הפרימיום של הרכב החשמלי, חשפה השבוע בתערוכת בייג'ין את הדגם ההתחלתי החדש שלה, שמכונה Y7.

זוהי מכונית סדאן-מנהלים באורך 5.26 מ', ברוחב 2 מ' ובגובה 1.49 מ', שניצבת על בסיס גלגלים באורך 3.13 מ'. היא נשענת על פלטפורמה חשמלית, שפותחה על ידי "בוש" הגרמנית ומצוידת במתלי אוויר ובתא נוסעים מפואר, שכולל בין השאר מערכת מולטימדיה עם מסך 18 אינץ'.

המכונית תוצע עם מנוע בודד בהספק כ-320 כ"ס או עם שני מנועים ולמעלה מ-600 כ"ס. המכונית צפויה להגיע לישראל עם תקינה אירופית עוד השנה, במחיר פתיחה משוער של פחות מ-300 אלף שקל. 

עוד כתבות

צומת גלילות / צילום: שלומי יוסף

המוסד רוצה תחנת רכבת, ומשרד התחבורה שוכח את השיקולים המקצועיים

אתמול נחשף בגלובס כי במשרד התחבורה בוחנים לשנות את תוכניות המטרו כך שיעמדו בבקשת המוסד לתחנת רכבת צמודה למטה הארגון ● מדובר בעוד הוכחה לבעיה הקשר ביותר בתכנון התחבורה בישראל: העדפת לחצים מגוונים ושיקולים פוליטיים על שיקולים מקצועיים

צילומים: מרים אלסטר/פלאש90, חיים צח/לע''מ, AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

החנינות פורחות בימי המלחמה: "ימים קשים מצדיקים את הפעלתן"

מתנדבי זק"א שפינו גופות, מילואימניקים שלחמו ברצועה ומי שאיבדו קרובים בנובה הם חלק משורה של אנשים שקיבלו חנינה מאז ה־7.10 ● מה זה אומר על הרעיון הבסיסי של שלטון חוק, ומה הסיכוי שהאנשים שחננו יחזרו לסורם?

סטנלי לפידוס / צילום: לינקדאין

היזם ששינה את שוק הבדיקות לאבחון סרטן מגלה מה הופך חברה למצליחה

סטן לפידוס המציא מחדש את בדיקות הפאפ לגילוי סרטן צוואר הרחם ואז שינה לגמרי את האופן שבו מאבחנים את סרטן המעי הגס ● בשבוע הבא הוא יגיע לישראל כדי להשתתף בכנס Biomed 2024, ויש לו כמה עצות ליזמים צעירים

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

התעלומה נפתרה - זו ההשקעה הסודית של וורן באפט

כשישה חודשים נשמרה ההשקעה הזאת של באפט בסוד ● אך דיווח ההחזקות הרבעוני של ברקשייר הת'וואיי חשף ש-Chubb היא החברה בה רכש באפט מניות בשווי של כ-6.6 מיליארד דולר ● בנוסף מכרה ברקשייר הת'וואיי את כל מניותיה ב-HP ומניות של אפל

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה בתל אביב / צילום: קובי וולף

הבורסה רוצה שהציבור "יעבוד" גם בשישי, ועלולה לצאת קרחת מכאן ומכאן

הטיעונים של הבורסה בעד המהלך של מעבר למסחר גם בימי שישי, הם בעצם הסרת מגבלות מסחר מול העולם ● אך יחד עם זאת, הבורסה עלולה לייצר אנטגוניזם בקרב קהל הלקוחות המקומי שלה, והתוצאה עלולה להיות גרועה הרבה יותר ממה שחושבים בבורסה כעת

קניות בקניון. הצריכה הפרטית בעלייה / צילום: Shutterstock, YIUCHEUNG

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: ריבאונד לתוצר של ישראל ברבעון הראשון, אבל יש גם חדשות רעות

התמ"ג ברבעון הראשון של 2024 זינק בשיעור של 14.1% בחישוב שנתי, זאת לאחר ירידה דרמטית של מעל 20% ברבעון בו פרצה המלחמה ● מדובר בהתאוששות חלקית בלבד מהמשבר: התמ"ג עדיין נמוך ב-1.4% בהשוואה לרבעון המקביל ב-2023, וגם הצריכה הפרטית נמוכה ביחס לימים שלפני המלחמה

רס''ם רן יעבץ / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ם (מיל') רן יעבץ נפל בפיצוץ אמצעי לחימה בעוטף

יעבץ ז"ל, בן 39, שירת כלוחם בגדוד הסיור 6828 והניח אחריו הורים, אח ואחות, אישה ו-3 ילדים ● לוחם נפצע קשה מפגיעת כטב"ם של חיזבאללה שהתפוצץ במטולה • פיגוע בצומת יצהר: מחבל דקר איש קבע שהיה ברכבו ונמלט ● עדכונים שוטפים

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Denes Erdos, Jacob King, Brendan Smialowski)

מה יציל את אוקראינה מתבוסה ומה יעשו דגלים פלסטיניים לעצמאות סקוטלנד

אוקראינה מתחננת לשבע סוללות פטריוט ובלינקן פורט על גיטרה ● האם האינפלציה בארה"ב יורדת מאוחר מדי ● במרחק 17,000 ק"מ מצרפת, המחוז הצרפתי עולה באש ● לאומנים סקוטיים עם דגלי פלסטין ● ראש ממשלה אחד נורה, השני יצא לפנסיה לאחר 20 שנה ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ' מקשיח עמדות מול ארדואן בשעה שבמכס הישראלי מעודדים יבוא מטורקיה דרך מסלולים עוקפים

שר האוצר סמוטריץ' הודיע על הטלת מכס של 100% על ייבוא מוצרים וסחורות מטורקיה, זאת לאחר שנשיא טורקיה הורה על עצירת הייצוא הטורקי לישראל ● בינתיים, לגלובס נודע כי במקביל במכס הישראלי פועלים להקלה על יבוא מטורקיה דרך מדינות צד שלישי

משה סעדה, הליכוד / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

האם קצבת יוצאי צבא הביאה בעבר חרדים להתגייס?

ח"כ משה סעדה טען כי תמריצים בעבר הביאו חרדים להתגייס. רק שהוא לא התבסס על נתונים ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: Shutterstock

האתר שהבטיח לעשות סדר ברגולציה לעסקים עלה לאוויר, אבל לא מקיים

רשות האסדרה פרסמה מאגר הכולל רגולציות לעסקים, בהתאם להחלטת הממשלה מ-2021 ● הבעיה: המאגר לא נגיש, וכלל חלק קטן בלבד מכלל הרגולציות על עסקים

מיירט הלייזר ''דראגון פייר'' / צילום: יוטיוב

הטיל הקטלני החדש של רוסיה, וישראל מקדימה את בריטניה ביירוט לייזר

ארה"ב מקדמת את שדרוג טילי הכתף וטילי השיוט הזעירים שלה ● רוסיה הופכת את טילי השיוט שלה לקטלניים יותר ● וספינות מלחמה חדשות של בריטניה יכללו את מערכת יירוט הלייזר "דראגון־פייר" ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

קית' גיל, התחיל את הסאגה, פעמיים / צילום: ap

האם "רורינג קיטי" הוא וורן באפט של האינטרנט?

הערכות השווי הגבוהות באופן אבסורדי של גיימסטופ לפני העליות השבוע מצביעות על כך שלתת-תרבויות מקוונות עשויות להיות השפעה קבועה על השוק

ג'רום פאוול, יו''ר הפד / צילום: ap, Susan Walsh

האינפלציה בארה"ב סיפקה זריקת אופטימיות למשקיעים. האם היא תישמר?

מדד המחירים לצרכן בארה"ב עמד בחודש אפריל בציפיות הכלכלנים עם קצב שנתי של 3.4% ● מדובר בהתמתנות קלה באינפלציה ששלחה את וול סטריט לעליות, אך רפי גוזלן מאי.בי.אי פחות אופטימי: "יהיה קשה למתן את רמות המחירים"

צילומים: AP (Eric Risberg, Jeff Chiu), עיצוב: טלי בוגדנובסקי

שתי ענקיות, מודל עסקי שעומד למבחן ויכולות דמיוניות: מרוץ ה-AI בנקודת רתיחה

השבוע האחרון היה אחד הדרמטיים מאז פרצה לחיינו מהפכת הבינה המלאכותית ● OpenAI השיקה את GPT 4o, מודל מהיר פי שניים מהקודם לו - ובחצי מהעלות ● גוגל מנסה להוכיח שהיא לא מדשדשת מאחור ומשדרגת את ג'מיני ● במקביל צצו דיווחים על הסכם לשילוב ChatGPT באייפון ● מהי מטרת-העל של החברות?

יהודה בר און / צילום: כדיה לוי

יהודה בר און, המועמד המוביל לתפקיד מנכ"ל נת"ע, הסיר את מועמדותו

בר און, שכיהן כמנכ"ל נת"ע בעבר ונהנה מתמיכתו של ינקי קוינט, מ"מ מנהל רשות החברות הממשלתיות, הודיע על פרישתו מהמרוץ לתפקיד "מסיבות אישיות ● הליך האיתור למנכ"ל נת"ע מהווה את מוקד החיכוך העיקרי בין החברה ובין משרד התחבורה ורשות החברות סביב השאלה מי ינהל את נת"ע ובתוך כך גם את פרויקט המטרו

מארק צוקרברג. מנכ''ל מטא / צילום: Shutterstock

מטא נמצאת תחת חקירת ענק של האיחוד האירופי. זו הסיבה

הנציבות האירופית פרסמה כי היא חוקרת את הפלטפורמות של פייסבוק ואינסטגרם בבעלות מטא, ובודקת האם ביכולתן לגרום ל"התמכרות התנהגותית בקרב ילדים" ● במידה וימצאו הפרות צפויה החברה לקנסות כבדים ● נציב האיחוד האירופי: "אנחנו לא משוכנעים שמטא עשתה מספיק"

נועם גרייף, מנכ''ל עמרם אברהם / צילום: ימית הרוניאן

חברת הנדל"ן עמרם אברהם הונפקה בבורסה לפי שווי של כ- 1.6 מיליארד שקל אחרי הכסף

החברה הנפיקה 20% מהמניות וגייסה כ-313 מיליון שקל ● לחברה צבר הזמנות של כ-11 אלף דירות ● מתחילת השנה, זוהי חברת הנדל"ן השנייה שהונפקה ויש עוד מספר חברות בדרך

דיון בבג''ץ על גיוס תלמידי ישיבות, פברואר 2024 / צילום: דוברות הרשות השופטת

הממשלה לבג"ץ: נשלים את חקיקת חוק הגיוס עד סוף יולי

הממשלה הודיעה לבג"ץ כי חקיקת חוק הגיוס תושלם עד לסוף מושב הקיץ של הכנסת, כלומר עד לסוף יולי ● לפי תגובת הממשלה לבג"ץ, אחרי ה-7 באוקטובר נוצרה שעת כושר ייחודית לקידום הסדרים שקודם לא היה להם סיכוי